۲ مطلب در فروردين ۱۴۰۰ ثبت شده است

شرمنده! سوا کردن نداریم همش درهمه

به نام مهربان‌ترین مهربانان

 

پدرم همیشه یک مثالی داره درمورد خرج‌های زندگی که خب بنظرم جالبه. میگه:

طرف تو خونش یک دیوار خالی داشت، خانواده میومدن می‌رفتند، نگاه می‌کردند می‌گفتند دیوار خالی حیفه الکی مونده. چرا یک طاقچه روش نسازیم؟ طاقچه رو می‌سازند نگاه می‌کنند میگند خب طاقچه خالی که نمیشه، یک پارچه ترمه‌ای چیزی باید روش بندازیم دیگه. پارچه رو می‌ندازند بعد نگاه می‌کنند میگند خب این‌طور هم که نمیشه، باید یک شمعدونی، گلدونی، تابلویی، چیزی بذاریم روش دیگه، خالی خالی که نمیشه باشه. گلدون رو هم میذارند و قص علی هذا ... .

میدونید، می‌خواهم بگم داستان زندگی ما پر از این طاقچه‌هاست. یه دیوار خالی داریم میگیم خب بذار روش طاقچه نصب کنیم ولی اصلا حواسمون نیست که طاقچه فقط طاقچه نیست، هزارتا قصه و دنگ و فنگ دیگه داره دنبال خودش. ولی ما فقط طاقچش رو می‌بینیم و تو نظر اول هم فقط همون رو می‌خواهیم. اما از همه جا بی‌خبر میوفتیم تو دنیای ترمه‌ها و گلدون‌ها و ... . واقعیتش یه بخش مهمی از این عواقب تقصیر خودمونه. از این خوش‌خیالی میاد که میشه سوا کرد ولی متاسفانه نمیشه، همش درهمه. همین هم کار دست‌مون میده :).

 

چهارتا فیلم سینمایی و سریال عاشقانه می‌بینیم، چهارتا آهنگ گوش میدیم. چهارتا شعر میخونیم، خصوصا شعرهای کلاسیک خودمون که پر از توصیف عشقه. یک فانتزی برای خودمون از عشق و دوست‌داشتن می‌سازیم و هلک هلک تو دنیا می‌گردیم تا نیمه‌گمشده خودمون رو پیدا کنیم. فقط هم می‌خواهیم نیمه‌گمشده رو پیدا کنیم، فعلا درمورد بقیش نظری نداریم، اصلا بهش فکر نمی‌کنیم. تو مطلب قبلی هم نوشتم، عشق از جنس زندگیه و ما خیلی وقتا اصلا حواسمون به این نیست. وقتی حواسمون نباشه ماجرامون میشه ماجرای طاقچه. خب عشق رو پیدا کردیم بعدش چی؟ تو فیلم‌ها و کتاب‌ها فقط تا اینجاش رو تعریف کردند. من اونطور دوستش دارم اون من رو این‌طور دوستم داره، همین. تا همینجاش برامون جذاب بوده دیگه. این طاقچه‌ای که رفتیم ساختیم برای دیوار خالیمون، پارچه ترمه از جنس تعهد و ازخودگذشتگی می‌خواد، آمادگیش رو داریم؟ گلدون تلاش کردن برای ساختن زندگی می‌خواد، آمادگیش رو داریم؟ آینه از جنس محبت واقعی و مداوم می‌خواد، از جنس مراقبت، از جنس همراهی، آمادگیش رو داریم؟
عشق مراقبت می‌خواد، باید همیشه حواسمون بهش باشه.

 

بگذارید یک مثال دیگه از این مدل طاقچه‌ها بزنم.

 

بچه‌ها خصوصا تو دوران نوزادی، خیلی گوگولی و نمکین هستند. لپ هم که اگر داشته باشند ماشاالله :). تو همون نوزادی هم اگر در حال و هوای خودش بهت لبخند بزنه که دیگه تا عرش میره آدم.
بچه گوگولیه، نازه و هزارتا چیز دیگه. خب چرا بچه نداشته باشیم؟ و بسم‌الله طاقچه جدید. بچه خیلی جذابه اما هزارتا مراقبت می‌خواهد. از بزرگ کردن و ایناش بگذریم، تربیت کردن می‌خواد، مواظبت می‌خواد. خرج کردن می‌خواد، خرج درس و تحصیل، خرج پوشاک و ... . تازه باز از همه اینا بگذریم، همین بچه گوگولی بزرگ که بشه، ممکنه تو روی پدر و مادرش بایسته، مخالفت کنه، از سرجوانی و ناپختگی حرف درشت بزنه. همین نوزاد گوگولی تا آخر عمر پابند خواهد شد و تحمل کردن و حرف شنیدن می‌خواد.
بچه‌ داشتن هم خیلی وقتها طاقچست. اولش دیوار خالی دیده میشه که با یک کوچولوی دوست‌داشتنی میشه پرش کرد، اما کسی حواسش به بعدش و مسئولیت‌هاش و عواقبش نیست.

 

 

مثال که زیاده از این طاقچه‌ها تو زندگی، قرار هم نیست اینجا از همه مثال‌ها گفت.
خیلی از این طاقچه‌ها رو میشه جمع کرد، میشه خراب کرد. اما خیلی‌هاش به زندگی آدمای دیگه بند میشه. همیشه میگیم خدا بزرگه، خدا که آره خیلی بزرگه، اما قبلا از توصل به بزرگی خدا، آدم عاقل و منصف یکبار کل فراز و نشیب‌های مسیرش رو از نظر می‌گذرونه و خودش رو برای مواجهه شدن باهاشون آماده می‌کنه، شاید خیلی‌هاش پیش‌نیاد، اما باید آماده بود. آدم عاقل وقتی تصمیم می‌گیره طاقچه رو دیوار خونش بسازه انتظار این رو داره خرج‌ها فقط به طاقچه خلاصه نمیشه و داستان ادامه داره.

 

همین :)

۱ نظر موافقین ۱ مخالفین ۰
میم رسپلی

عشق، دوست داشتن، نیاز

به نام خالق عشق

 

نیاز از جنس وابستگیه، وقتی نیاز باشه وابستگی به همراه داره. می‌دونی وابستگی مثل چیه مثل اعتیاده. وقتی ازت می‌گیرنش یا ازت دورش می‌کنند نشئه میشی، فکر می‌کنی دیگه می‌میری، براش تلاش نمی‌کنی له‌له می‌زنی. اما عشق و دوست‌داشتن از جنس وارستگیه، زندگی از جنس وارستگیه. برای رسیدن به زندگی خوب تلاش می‌کنی، برای رفاه و سعادت تلاش می‌کنی. برای رسیدن به اون آدمی که انتخابش کردی تلاش می‌کنی. اما له‌له نمی‌زنی. اگر دوری رخ بده، دوری سخته ولی تحمل می‌کنی. برای خودت هم منزلت و ارزش قائلی، همه چیز و زندگیت رو در بودن اون آدم، اون زندگی، اون رفاه نمی‌بینی. ولی برای بدست‌آوردنش برای بودن باهاش تلاش می‌کنی، حتی سختی می‌کشی و صبوری می‌کنی.

 

دیروز پرسید از بین کسی که دوستت دارد و کسی که دوستش داری کدام را انتخاب می‌کنی؟ رفتم نظرات پست رو ذیل پستش خوندم و خب نظر از هر دو طرف بود، بیشتر اما می‌گفتند آن کسی که دوستمون داره را انتخاب می‌کنیم. اینجا می‌تونید پستش رو ببینید.

اما بنظرم این پرسش شاید در حد یک آزمون، پرسش درستی باشه تا بفهمیم کجای کاریم، اما برای هدف و تصمیم زندگی ایراد داره. دوست داشتن/دوست‌داشته شدنی که در سوال ذکر شده از نظر من یک نیاز رو مطرح می‌کنه، یک نیاز عاطفی که ریشه در خیلی جاها داره خصوصا کودکی.

ما خیلی وقتا می‌خواهیم کسی دوستمون داشته باشه، چون توجه دیدن می‌خواهیم اونم توجه دیدن کامل مثل وقتی که مادرمون حسابی بهمون توجه می‌کرد، ما می‌‌خواهیم کسی ما رو دوست‌داشته باشه بدون اینکه نیاز باشه ما کار خاصی بکنیم. خلاصش اینه که می‌خواهیم کسی باشه که مادرانه با تمام غرزدن‌هامون دوستمون داشته باشه ولی ما حالا دوستش نداشتیم یا کاری هم نکردیم نکردیم. دیدن این ویدیو رو پیشنهاد می‌دهم.

خب این رو گفتم، حالا چرا دوست‌داشتن هم می‌تونه ریشه در نیازها داشته باشه؟ آها، ما خیلی وقتا اینکه مراقب کسی باشیم بهمون حس مفید بودن و زنده بودن میده، خیلی وقتا نیاز داریم همیشه مراقب کسی باشیم و بهش توجه کنیم و براش وقت بگذاریم تا حس مفید بودن داشته باشیم، تا حس کنیم یک کارایی داریم. حتی از این هم ممکنه فراتر بریم خیلی وقتا با دوست‌داشتن می‌خواهیم فتحش کنیم، مال خودمون بکنیمش.

نه فقط این نیازهایی که من دربارشون گفتم که خیلی نیازهای دیگه وجود داره که خودش رو پشت عباراتی مثل دوست‌داشتن و عشق پنهان می‌کنه. همین میشه خیلی زیاد شده لاف عاشقی و دوست‌داشتن. آدمایی که تند تند حرف از عشق و دوست‌داشتن میزنند و از هزاران کشش درونی و بیرونی می‌گویند اما در واقعیت خبری از عشق و دوست‌داشتن نیست. وقتی به درون خودش توجه می‌کنه میبینه تمام این لاف و ادعایی که می‌کنه داره از یک نیاز میاد نه چیز بیشتر و بازهم اینجا خودش و نیازش مهمه نه اون طرف مقابل. آدمی رو پیدا کردم که ادعا می‌کنه دوستم داره و همین ادعا داره کمبودها و نیاز عاطفی من رو پوشش میده. یا نه آدمی رو پیدا کردم که با دوست داشتنش دارم هویت و حس مفید بودن پیدا می‌کنم. می‌بینی اینجا اصلا اون آدم مقابل مطرح نیست، جاش رو هرکس دیگه‌ای بگیره که بتونه این نواقص و نیازها رو پر کنه برامون کافیه. حالا ما داریم اسم دوست داشتن/دوست‌داشته شدن روش می‌ذاریم.

عشق و دوست‌داشتن از جنس زندگیه نه از جنس نیاز، از جنس امنیت داشتنه نه از جنس نیاز، از جنس راحت بودن و خود بودن و بی‌پرده و نقاب بودنه نه از جنس نیاز.

 

برکسی گله‌ای نیست که درگیر این نیازها باشه که همه هستیم و بودیم. اما رفتن دنبال فهمیدن این‌ها وظیفست، زندگی ما آدما بازیچه نیست که با همچین چیزهایی خرابش کنیم. یادم نمیره روز اولی که از تهران پا شدم رفتم قم پیشش. خودش الان بهم می‌گه مثل لبو از استرس سرخ بودی. همون جلسه اول نه گذاشت نه برداشت چنتا جمله بهم گفت که اون زمان خُردم کرد. گفت تو این آدم رو اصلا دوست نداری فقط می‌خواهی فتحش کنی و گفت تو به غرورت برخورده که الان پیش من داری لاف دوست داشتن می‌زنی وگرنه اصلا خبری نیست. الان که تقریبا یک سال و نیم، دوسال از اون جلسه اول می‌گذره و هزاران فراز و نشیب داشتم. با قاطعیت می‌گم که اونروز درست می‌گفت و کاملا داشتم لاف می‌زدم.

 

همین :)

 

پ.ن: احتمالا از اینجور حرفا دیگه کم‌کم بیشتر داشته باشم، بنظر چنتایی تو راهه.

 

۱ نظر موافقین ۲ مخالفین ۰
میم رسپلی